Iijoen keskiosa (yhteislupa 5573 alue)

Kalastuskausi: 1.6. - 31.10.
Alueen luonne: Erämainen koskikalastusalue
Sijainti: Jurmu, vesialueet välillä Jurmu-Ervasti, pituus n. 55 km
Suosittu: Pirinkoski, Jurmukoski, Koivukoski

Alue: Iijoen keskiosan koski-, virta- ja suvantoalueet välillä Koivukoski - Ervastin silta. Kalastusalueen yhteispituus on n 55 kilometriä. Alueen tavallisimpia saaliskaloja ovat kookkaat harjukset sekä taimenet. Suvantojen yleisin saaliskala on hauki. Iijoen keskiosan koskialueet soveltuvat erinomaisesti mm. harjuksen perhokalastukseen. Alueelle on laavuja ja tulipaikkoja ja voipa kalastaja levähtää mm. Räpättävänkosken kodallakin. Joen kalakantaa hoidetaan taimenen ja harjuksen poikasistutuksin.

Metsähallituksen, Jurmu II osakaskunnan, Lassinniemen osakaskunnan, Jurmu IV osakaskunnan, Kellolammen osakaskunnan, Pintamon osakaskunnan ja Korentojärven osakaskunnan vesialueet välillä Jurmu-Ervasti, pituus 55 km.

Saaliskaloista tavallisimpia ovat harjukset, jotka ovat tanakassa kunnossa; perhoon tai vieheeseen tartuttuaan ne pistävät kovasti hanttiin. Koskessa on myös siellä täällä taimenia ja osalla niistä on pitkästi täplikästä kylkeä! 

Jurmussa kosket ovat suurempia ja leveämpiä, kuin ylempänä Iijoella. Myös virtaama on suurempi tarjoten reippaamman vastuksen kahlaavalle kalastajalle.

Pirinkosken ja Jurmunkosken erottaa toisistaan muutaman sadan metrin mittainen virta-alue. Näistä kahdesta alimpana kuohuva Jurmunkoski on samantyyppinen kuin ylempänä sijaitseva Pirinkoski. Pituutta koskella on kuitenkin huomattavasti enemmän eli yli 3000 metriä. Jurmunkosken parhaimpia ottipaikkoja ovat muun muassa koskenniska-alue, isojen kivien huopeet, karikot, virtojen huopeet ja suistoalue, jossa vesi vilistää matalina putaina lukuisten pienten saarten välissä. Jurmunkosken tärkein saaliskala on Pirinkosken tapaan harjus. Koskialueella vaeltaa ajoittain myös suuriakin taimenia, joten kunnon kehukalan saaminen on myös mahdollista. 

Keskivaiheille Pirinkoskea, sen itäpuolelle on rakennettu kota kalastajien taukopaikaksi. Jokivarressa on paikoin polkuja ja koskenrannoilta on helppo kalastaa, myös kahlaaminen luonnistaa monin paikoin. Parhaiten autolla Pirinkoskelle pääsee Oulu-Kuusamo -tieltä metsäautotietä, sekä joen länsipuolen paikallistietä ja siltä kosken keskivaiheille pistävää kangastietä pitkin.

Kartta:Isosyöte-Kylmäluoma 1:50 000.

Istutukset: Taimenen ja harjuksen poikasistutuksia.

Sallitut pyydykset:Sallitut vieheet: uistin ja perho. Metsähallituksen valtakunnallinen viehelupa, MMM:n läänikohtainen viehelupa sekä jokamiehen onginta- ja pilkintäoikeus eivät oikeuta kalastamaan Iijoen keskiosan yhteislupa-alueella. Veneen ja kanootin käyttö kalastuksessa on sallittu.
Saaliskiintiöt: Taimen 2 kpl / vrk, harjus 5 kpl / vrk
Lohikalat: Taimen, lohi, järvilohi, kirjolohi, nieriä, harjus
Muut rajoitukset: Taimenen kalastus on kielletty 11.9 – 31.10.
Onkiminen, pilkkiminen ja viehekalastus on kielletty suvantovesillä 1.11-31.5.
Merilohi on vapautettava! Kalastuksen päätyttyä saalisilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.tuikki.fi. Myös vapautetut kalat tulee ilmoittaa.
Mitat: taimen 60 cm, harjus 35 cm

Lupahinnat:
10€ / vrk
25€ / viikko
50€ / kausi
Alle 18-vuotiaalle 50 % alennus lupahinnoista. Alle 15- vuotiaat voivat kalastaa huoltajansa luvalla samaan saaliskiintiöön.

Lupien myynti:
Jurmu/Taivalkoski:
Reino Salmirinne, Jurmuntie 27B, Jurmu, tel. +358 (0)400 296 182,

Pudasjärvi: Neste Pudasjärvi, Kesport Urheilu-Ankkuri, Syötteen luontokeskus
Kuusamo: Palvelupiste Karhuntassu

Verkkokaupasta voit ostaa luvat suoraan ja maksaa yleisimmillä maksutavoilla: www.eräluvat.fi

Mobiililupa: Sota haluamasi lupatyypin numeroon:

Lupatyyppi

Numero

Hinta

Vuorokausi

0600 55 1640

10,01€ + mpm

Viikko

0600 55 1641

24,95 € + mpm

Alle 18-v vuorokausi

0600 55 1643

5,01€ + mpm

Alle 18-v viikko

0600 55 1644

12,52 € + mpm

Lisätietoa:Erälupien palvelunumero: 020 69 2424
Metsähallituksen kalastuslupia välittää myös erälupien puhelinpalvelu. Avoinna arkisin 8-16.
Netissä:
https://verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/kalastusluvat/vapalupa/pohjanmaa-kai...