Kenttärata - Ryhmille

Kenttärata Hyrynsalmelta Kuusamoon oli Saksan armeijan vankityövoimalla rakennuttama kapearaiteinen huoltorautatie. Sen rakennustyöt alkoivat 1942, ja se tuhottiin 1944. Kolme tärkeintä leiri- ja asemapaikkaa Taivalkosken alueella on kunnostettu niin, että niihin voidaan tutustua opastetuilla poluilla.

Kenttäradan koko pituus kaikkine pistoraiteineen oli 208km ja se oli merkittävä rakennushanke, sillä se käsitti noin 11% kaikista kolmannen valtakunnan valmiiksi saamista radoista. Kenttäradan rakennustyövoimana toimivat niin sotavangit eri maista, kuin pakko-otetut työläisetkin Saksan miehityksen alaisista maista.

Isokummun aseman reitti
Isokumpu oli tavaraliikenteen tärkein solmukohta Hyrynsalmen ja Kuusamon välillä. Isokummun aseman reitti on noin kilometrin pituinen. Polun varrella voi tutustua mm. veturitallien pohjiin, korsuun ja juoksuhautaan, lastausalueeseen sekä näyttäviin veturipajan perustuksiin.

Inkeen reitti
Inkeen reitti on kenttäratareiteistä pisin, ja soveltuu parhaiten autolla kierrettäväksi. Reitti kulkee osittain vanhaa kenttäradan pohjaa pitkin. Koko reitin pituus on noin 40 km, ja sen varrella on tapahtumapaikkoja, joihin voi tutustua jalkaisin. Näitä paikkoja ovat mm. Harjajoen leirin reitti, Klemetin kenttärataportit ja Sievin leiri.

Korvuan leirin reitti
Korvuan laajat henkilöstöleirit sijaitsivat Metsäkylässä. Nykyään leiriin voi tutustua reilun 5 kilometrin pituisella reitillä. Erityisesti näkemisen arvoista ovat pilketehdas, hirttomänty ja vankien hautausmaa. Jos ei halua kiertää koko reittiä jalkaisin, on mahdollista myös ajaa autolla lähemmäksi ja tutustua muutamiin tärkeimpiin kohteisiin.

 

Kenttärata oppaat

Opastushinnat

  • 40 € 1 tunti, jokainen puoli tuntia tähän lisää hintaa 5 €:lla.
  • 115 € koko päivä 8-9 h 115 €
  • 50 € pelkkä Isokumpu
  • Kenttärata: Lisäksi saatavissa powerpoint-esitys Päätalo-keskuksessa arkisin 50 € ja viikonloppuisin 100 €. Kesto n. 1/h. Yhteydenotot: Tuomo Horsma.