Skip to main content

Kenttärata Hyrynsalmelta Kuusamoon oli Saksan armeijan vankityövoimalla rakennuttama kapearaiteinen huoltorautatie. Sen rakennustyöt alkoivat keväällä 1942, ja se tuhottiin syyskuussa 1944. Kenttäradan koko pituus kaikkine pistoraiteineen oli 208 km.

Kenttärata oli merkittävä rakennushanke, sillä se käsitti noin 11% kaikista kolmannen valtakunnan valmiiksi saamista radoista. Kenttäradan rakennustyövoimana toimivat niin sotavangit eri maista, kuin pakko-otetut työläisetkin Saksan miehityksen alaisista maista. Kolme tärkeintä leiri- ja asemapaikkaa Taivalkosken alueella on kunnostettu niin, että niihin voidaan tutustua opastetuilla poluilla.

Opasteilla varustettuja reittejä kenttäradalle: Isokummun aseman reitti (n. 1 km), Inkeen reitti (40 km), Korvuan leirin reitti (n. 6 km) ja Harjajoen leirin reitti (n. 1,5 km). Ryhmäopastuksia voi tiedustella kulttuurituottaja Heli Paaso-Rantala p. 040 860 8971 tai heli.paasorantala(at)taivalkoski.fi.

Isokummun aseman reitti
Isokumpu oli tavaraliikenteen tärkein solmukohta Hyrynsalmen ja Kuusamon välillä. Isokummun aseman reitti on noin kilometrin pituinen. Polun varrella voi tutustua mm. veturitallien pohjiin, korsuun ja juoksuhautaan, lastausalueeseen sekä näyttäviin veturipajan perustuksiin.

Inkeen reitti
Inkeen reitti on kenttäratareiteistä pisin, ja soveltuu parhaiten autolla kierrettäväksi. Reitti kulkee osittain vanhaa kenttäradan pohjaa pitkin. Koko reitin pituus on noin 40 km, ja sen varrella on tapahtumapaikkoja, joihin voi tutustua jalkaisin. Näitä paikkoja ovat mm. Harjajoen leirin reitti, Klemetin kenttärataportit ja Sievin leiri.

Korvuan leirin reitti
Korvuan laajat henkilöstöleirit sijaitsivat Metsäkylässä. Nykyään leiriin voi tutustua reilun 5 kilometrin pituisella reitillä. Erityisesti näkemisen arvoisia ovat pilketehdas, hirttomänty ja vankien hautausmaa. Jos ei halua kiertää koko reittiä jalkaisin, on mahdollista myös ajaa autolla lähemmäksi ja tutustua siten muutamiin tärkeimpiin kohteisiin.

Tiina Luokkanen
kulttuurituottaja
040 860 8971
tiina.luokkanen@taivalkoski.fi