Skip to main content

Vastuullinen matkailu

Vastuullinen matkailu

VASTUULLISEN MATKAILUN OHJELMA

Hyvinvoiva ja puhdas luonto on Taivalkoskelle tärkeä toimintaympäristö, josta halutaan huolehtia jatkossakin. Tästä syystä Taivalkoski on lähtenyt mukaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland-ohjelmaan edistämään alueen ja sen yritysten kestävyyttä ja vastuullisuutta. Samalla olemme sitoutuneet seuraaviin periaatteisiin:

Visit Finlandin kestävän matkailun periaatteet 

Vaikuta osallistumalla vastuullisen matkailun kyselyyn ja voit voittaa tuotepalkintoja!

Kysely on osa Land of National Parks -alueen matkailun kestävyyden kehittämistä ja se toteutetaan Matkailuyritykset kestävälle kehityspolulle ja Gateway to Land of National Parks -hankkeiden yhteistyönä. Vastauksistasi saadaan arvokasta tietoa alueen matkakohteiden toiminnan kehittämiseksi entistä vastuullisemmiksi. Kiitämme kaikkia vastaajia jo etukäteen. Vastaajien kesken arvotaan tuotepalkintoja. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti kyselyjakson päätyttyä.

Osallistu kyselyyn

 

 

ESTEETTÖMYYS

Esteettömyys on osa sosiaalista vastuullisuutta. Lisätietoa esteettömistä palveluista kannattaa tiedustella yrityksistä suoraan. Esimerkiksi Syötteen ja Hossan kansallispuistoista löytyy valikoima esteettömiä retkeilyreittejä.

Esteetön Hossa

Esteettömät retkeilyreitit:

KIERRÄTYS

Yleisiä paperinkeräyspisteitä on S-Marketin takana, K-Market Taivaltorin pihalla, kunnantalon takana, kunnanvarikon päädyssä (Urheilutie 15), koulukeskuksessa B-talon parkkipaikalla, Jokijärven koululla, Tyrävaaran kaupalla ja Metsäkylän kaupalla. Paperinkeräyksestä vastaa Suomen Paperinkeräys Oy.

Lasin, pahvin/kartongin ja pienmetallinkeräyspisteitä S-Marketin takana ja K-Market Taivaltorin pihalla.

Muovipakkausten keräyspiste on S-Marketin takana.

Biojätteen erilliskeräystä ei ole, mutta edelleen suosittelemme kompostointia.

Palava rakennusjäte, rautaromu ja palamaton jäte tulee toimittaa maksua vastaan Matovaaran jäteasemalle, mistä se toimitetaan edelleen hyödynnettäväksi tai Kuusamon kaatopaikalle. Isot erät rakennus- ja purkujätettä tulee toimittaa suoraan Kuusamon kaatopaikalle. Matovaaran jäteasemalla vastaanotetaan maksutta ongelmajätteitä, sähköelektroniikkaromua ja kompos­toitavaa biojätettä (puutarhajätettä, ruohoa, lehtiä, EI SAA OLLA roskia, oksia tms).

Taivalkosken kierrätysohjeet ja kierrätyspisteiden sijainnit löydät täältä.

 

VASTUULLISEN MATKAILIJAN VINKIT

  1. Suosi pohjoisen lähiruokaa kokeilemalla paikallisia tuotteita. Ostamalla alueella valmistettuja matkamuistoja tuet paikallisia pienyrittäjiä ja kulttuuria. Käytä paikallisten ja vastuullisesti toimivien yritysten palveluita. Esimerkiksi Sustainable Travel Finland -merkki kertoo, että yritys toimii vastuullisesti.
  2. Luonnossa ei useinkaan ole roskakoreja, joten vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi. Pyri minimoimaan jätteen määrä ja kierrätä jätteesi aina kun mahdollista.
  3. Kunnioita luontoa: älä kaada tai vahingoita puita. Jätäthän myös sammalen ja jäkälän maastoon ja kivikasat rakentamatta. Pyri pysymään merkityillä reiteillä, valitse aina reiteistä harrastamallesi aktiviteetille oikea.
  4. Tee tulet vain virallisille tulentekopaikoille. Tulta ei tule tehdä metsä -ja ruohikkopalovaroituksen aikana, muistathan aina tarkistaa voimassa olevat varoitukset itse.
  5. Ilmoita suunnitelmistasi, kun poistut taajamista harvemmin asutuille alueille. Pidä puhelin mukana ja akku täynnä. Lataa 112 Suomi -mobiilisovellus puhelimeesi, jotta nopeutat avunsaantia hätätilanteessa.
  6. Eläimet ovat osa pohjoisen luontoa. Ethän häiritse tai vahingoita lintujen pesiä ja poikasia tai lähesty helposti pelästyviä poroja. Pidä aina riittävä etäisyys eläimiin, joita tarkkailet tai kuvaat. Pidä koirasi kytkettynä, sillä se voi häiritä muita eläimiä tai kanssaretkeilijöitäsi. Jokamiehen oikeudet sallivat kalastamisen vain ongella. Muista hankkia asianmukaiset luvat kalastukseen ja metsästykseen.
  7. Anna paikallisille kotirauha. Yksityiset pihat ovat vain asukkaiden käyttöön. Pohjoisessa pihat voivat olla laajoja, luonnonmukaisia ja aitaamattomia. Ethän leiriydy liian lähellä asumuksia tai tee avotulta toisen maalle. Pyydä paikallisilta lupa valokuvaamiseen, jos haluat kuvata ihmisiä tai yksityisomaisuutta.
  8. Vierailu arvokkaissa historiallisissa kohteissa on elämys. Jotta kulttuurihistoriamme säilyisi, varmistathan että vierailusi on kunnioittava ja jälkiä jättämätön. Ethän esimerkiksi kaiverra nimeäsi rakennuksiin tai muistomerkkeihin.

Ole sellainen vieras, jonka itsekin kutsuisit mielelläsi kylään!

Ohjeistus on koostettu Lapin vastuullisen matkailun oppaasta.