Skip to main content

Info
Pajuluomantie 20
93540 Tyrövaara

Kylmäluoman merkitys virkistyskäytölle on suuri ja vuonna 1969 Metsähallitus perusti alueen itäpäähän leirintäalueen. Valtion ensimmäiseksi retkeilyalueeksi Kylmäluoma vahvistettiin vuonna 1979 samalla perustamispäätöksellä Hossan retkeilyalueen kanssa (nyk. Hossan kansallispuisto)

Kylmäluomassa on noin 90 kirkasvetistä järveä ja lampea. Myös perheen pienimmät viihtyvät täällä kala- ja lomareissulla. Kuikan ja kaakkurin huudot tekevät kalastuspäivästä tai patikkaretkestä ikimuistoisen.

Kunnan koillisosassa sijaitsevan retkeilyalueen pinta-ala on 70 km2. Maasto on pääosin karua männikkökangasta, kirkkaiden vesistöjen varsilla kohoaa korkeita harjujonoja. Alueella on niitty- ja savottakulttuurin jäänteitä sekä poronhoitoon liittyviä rakenteita. Kylmäluoma tarjoaa hyvät mahdollisuudet luontoharrastuksiin, kuten esimerkiksi kalastukseen, metsästykseen ja vaeltamiseen.

Kesällä 2021 pyyhkäissyt Paula-myrsky kaatoi laajasti puustoa retkeilyreiteille. Paula-myrsky kaatoi noin 70 prosenttia Kylmäluoman alueen boreaaliseksi luonnonmetsäksi luokitelluista metsistä.

Kylmäluoman retkeilyreitit on nyt linjattu uudelleen ja merkitty maastoon. Opasteet ja kartat saadaan kesän 2023 aikana paikoilleen.

Reittien lähtöpisteet
Päiväreittien päälähtöpiste on Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus. Lähireitit ovat ympyräreittejä, jotka risteävät Hukanharjulla ja palaavat leirintäalueelle. Reittejä yhdistelemällä ympyräreittien pituudeksi tulee 4,5 - 16 km.

Yli yön kestäviä retkiä saa yhdistämällä päiväreitteihin yhdyspolkuja retkeilyalueen länsiosilla.
Leirintäalueelta lähtee ns. saapasreitti Hossan kansallispuistoon.
Retkeilyalueen länsiosasta on yhteys Päätalopolkua pitkin Taivalkosken kuntakeskukseen.

Luontopolku Puuska, 4,5 km, rengasreitti
Puuska kertoo Kylmäluoman luonnosta, maisemien synnystä, savotta- ja niittykulttuurista sekä eläimistä ja luonnon erikoisuuksista.

Hukanharjun hurrikaani, 6 km, rengasreitti
Polku kiertää Iso-Pajuluomajärven rannoilla ja Hukanharjun päällä. Polun varrella aukeavat alueen komeimmat vesistö- ja harjumaisemat.

Paulan puhuri, 10 km, rengasreitti
Reitti kulkee melkolailla tasaista metsämaata. Matkalla on erämaisia suo- ja lampimaisemia. Reitin varrella on paljon myrskytuhoja! Suokohdat on pitkostettu tai kestävöity murskeella. Polku on suosittu hillapolku.

Myrskyn jälkeen, 16 km, rengasreitti
Reitti kulkee pitkin erämaisia suo- ja lampimaisemia. Konttivaaran osuus kulkee vanhassa metsässä, jossa on vain vähän myrskyn jälkiä. Reitin loppuosalla on paljon myrskytuhoja! Suokohdat on pitkostettu tai kestävöity murskeella.

Lisätietoa Kylmäluoman alueen reiteistä löydät täältä.