Näe ja koe Taivalkosken

Luonto­kohteet

Neljän kansallispuiston keskiössä

Taivalkoski sijaitsee Koillismaan ylängöllä, neljän kansallispuiston keskiössä. Suuri osa Syötteen kansallispuistosta sijaitsee Taivalkoskella, kuten sen korkein kohta Pyhitystunturi. Päiväretkillä tavoitat helposti Oulangan, Riisitunturin sekä osittain Taivalkoskella sijaitsevan Hossan kansallispuiston. Pitäjän läpi vapaana virtaava komea Iijoki värittää Taivalkosken maisemat jylhiksi. Selkosillamme riittää luonnonantimia ja -rauhaa kulkijoille ja Kylmäluoman retkeilyalueella polkuja kuljettavaksi.

Kansallispuistot Taivalkosken lähellä

Kesällä 2021 pyyhkäissyt Paula-myrsky kaatoi laajasti puustoa retkeilyreiteille ja osa reiteistä on olleet pois käytöstä, reittejä on nyt avattu pikkuhiljaa. Paula-myrsky kaatoi noin 70 prosenttia Kylmäluoman alueen boreaaliseksi luonnonmetsäksi luokitelluista metsistä. 

Kylmäluoman retkeilyreiteistä on keväällä 2022 avattu kolme reittiä: luontopolku, Kivikkovaaranpolku ja Hukanharjunpolku. Reitit on osittain linjattu maastoon uudelleen. Reitit näkyvät oheisessa kartassa, ja reitit on merkitty maastoon väliaikaisin polkuopastein. Reittejä voi kulkea keltaista reittinauhaa ja auki sahattuja reittilinjauksia seuraten, sillä polkuja ei reiteillä vielä ole.

Päiväreittien päälähtöpiste on Kylmäluoman leirintäalue / retkeilykeskus. Lähireitit ovat ympyräreittejä, jotka risteävät Hukanharjulla ja palaavat leirintäalueelle. Reittejä yhdistelemällä ympyräreittien pituudeksi tulee 4 - 16 km.

Keskustan lähireitit ovat pääosin kuljettavissa kuten myös vesiretkeilyreitit. Pyhitykselle ja Soiperoiselle pääsee myös.

PÄIVÄRETKIREITIT

POLUT TAIVALVAARALLA / TAIVALKOSKELLA

© Taivalkosken matkailuyhdistys | web by Digi- ja Mainostoimisto Davas