Skip to main content

Vastuul­linen matkailu

Vastuullinen matkailu

VASTUULLISEN MATKAILUN OHJELMA

Hyvinvoiva ja puhdas luonto on Taivalkoskelle tärkeä toimintaympäristö, josta haluamme huolehtia jatkossakin. Olemme sitoutuneet  Visit Finlandin kestävän matkailun periaatteisiin ja lähteneet mukaan Sustainable Travel Finland-ohjelmaan. Pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen vastuullisuustyön pohjaksi olemme laatineet kestävän matkailun suunnitelman.

Seitsemän Taivalkoskella toimivaa matkailuyritystä on lähtenyt mukaan kestävyystoimiin. Ensimmäisenä Green Key – ja Green Activities -sertifikaatit sekä Sustainable Travel Finland -merkin saavutti Saijan Lomakartano.

Ahkeraa ja esimerkillistä työtä kestävän matkailun eteen tehnyt Hotelli Herkko on saanut Green Key -sertifikaatin ja Sustainable Travel Finland -merkin.

Green Key -sertifikaatin ovat ansainneet myös Kylmäluoman Retkeilykeskus ja  Taigavire. Green Activities -sertifikaattia työstävät parhaillaan Backwoods Husky ja KJ Experience.

Valitsemalla sertifioidun matkailuyrityksen olet mukana tekemässä Taivalkoskesta entistä kestävämpää matkakohdetta ja voit olla varma, että toiminnassa huomioidaan kaikki vastuullisen matkailun osa-alueet: ympäristöllinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

Saijan Lomakartano

Hotelli Herkko

Kylmäluoman Retkeilykeskus

Taigavire – elämyksiä luonnossa

Backwoods Husky

KJ-Experience – Yksilöllisiä eräelämyksiä

VASTUULLISEN MATKAILUN SITOUMUS

Luonto on pitänyt meistä huolta miljoonia vuosia ja nyt meidän on aika huolehtia siitä vastineeksi. Katso alla oleva video ja allekirjoita vastuullisen matkailun sitoumus, jolloin lupaat kunnioittaa ja arvostaa paikallista luontoa, asukkaita ja kulttuuria vierailusi aikana.

VASTUULLISEN MATKAILIJAN VINKIT

  Kestävän matkailun toteutuminen vaatii valveutunutta käyttäytymistä myös matkailijoilta. Land of National Parks -alueelle (Taivalkoski, Kuusamo, Suomussalmi, Pudasjärvi, Posio ja Salla) kehitetty matkailijan etiketti ohjaa toimimaan vastuullisesti.  Etiketti on julkaistu tekstiversiona  sekä videoiden muodossa. Katso alla olevalta videolta vinkit vastuulliseen lomailuun!

  ESTEETTÖMYYS

  Esteettömyys on osa sosiaalista vastuullisuutta, yhdenvertaisuutta ja ihmisten moninaisuuden huomioimista rakennetun ympäristön suunnittelussa, toteuttamisessa ja kunnossapidossa. Esteetön kohde on käyttäjille toimiva, turvallinen ja miellyttävä, eikä erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella. Esteettömyyttä on voitu lisätä esimerkiksi riittävän leveillä ovilla ja kulkuväylillä, invavessoilla ja invaluiskilla. Lisätietoa Taivalkosken esteettömistä palveluista kannattaa tiedustella yrityksistä suoraan. Esimerkiksi Syötteen ja Hossan kansallispuistoista löytyy valikoima esteettömiä retkeilyreittejä.

  Esteetön Hossa

  Hossan esteettömät retkeilyreitit

  Syötteen esteettömät retkeilyreitit


  KIERRÄTYS

  Paperinkeräyspisteitä on S-Marketin takana, K-Market Taivaltorin pihalla, kunnantalon takana, kunnanvarikon päädyssä (Urheilutie 15), koulukeskuksessa B-talon parkkipaikalla, Jokijärven koululla, Tyrävaaran kaupalla ja Metsäkylän kaupalla. 

  Lasin, pahvin/kartongin ja pienmetallin keräyspisteitä K-Market Taivaltorin pihalla ja S-Marketin takana, josta löytyy myös muovipakkausten keräyspiste.

  Biojätteen erilliskeräystä ei ole, kompostointia suositellaan.

  Palava rakennusjäte, rautaromu ja palamaton jäte tulee toimittaa maksua vastaan Matovaaran jäteasemalle, mistä se toimitetaan edelleen hyödynnettäväksi tai Kuusamon kaatopaikalle. Isot erät rakennus- ja purkujätettä tulee toimittaa suoraan Kuusamon kaatopaikalle. Matovaaran jäteasemalla vastaanotetaan maksutta ongelmajätteitä, sähköelektroniikkaromua ja kompos­toitavaa biojätettä.

  Taivalkosken kierrätysohjeet ja kierrätyspisteiden sijainnit löydät täältä.

  KOHTI KESTÄVÄÄ MATKAILUA YHDESSÄ – MATERIAALEJA YRITTÄJILLE JA VAPAA-AJAN ASUNNON OMISTAJILLE

  Taivalkosken matkailuyrittäjillä on käytössään vuonna 2018 julkaistu Kestävän matkailun opas, joka tarjoaa eväitä taloudellisen, kulttuurisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden ymmärtämiseen ja huomioimiseen yrityksen toiminnassa.

   Vinkkejä ympäristö- ja ilmastoystävällisempään vapaa-ajan asumiseen löytyy Kasvata tuottoa, vaali luontoa -oppaasta. Oppaan tarkoituksena on auttaa ja opastaa loma-asuntojen omistajia tekemään kestäviä valintoja majoituskohteisiinsa.